En la nostra cultura la terra la considerem cosa segura, com una permanència inalterable que sempre hi és. I, a diferència d’alguns altres països, no preveiem la possibilitat que un fenomen natural, per més excepcional que siga, l’altere permanentment.

Vicent Partal

Quan parla de la nostra cultura

Al llibre del Gènesi:

Sigueu fecunds i multipliqueu-vos, ompliu la terra i domineu-la; sotmeteu els peixos del mar, els ocells del cel i totes les bestioles que s’arrosseguen per terra.

29 Déu digué encara:

–Mireu, us dono totes les herbes que fan llavor arreu de la terra i tots els arbres que donen fruit amb la seva llavor, perquè siguin el vostre aliment. 30 A tots els animals de la terra, a tots els ocells del cel i a totes les bestioles que s’arrosseguen, a tots els éssers vius de la terra, els dono l’herba verda per aliment.

I va ser així.

El Gènesi és el primer llibre de la Torà, i per tant el primer llibre del Tanakh, la Bíblia Hebrea, i de l’Antic Testament cristià. El nom del llibre en hebreu és בראשׁית Bərêšîth, que és la primera paraula que fou escrita i que significa «en el principi de». Viquipèdia

 

Doncs en menys de tres mesos la natura ens ha mostrat la seva cara menys amable, acostumats com estavem a la seva docilitat, a la carretera de la Pobla quan creua el riu els constructors hi van deixar un parell de tubs de 40 cm cadascun perquè l’aigua passes per on tocava,

S’ho va emportat tot, fins a l’embassament de l’Albagés que va impedir que els pobles de més avall rebessin l’impacte . Una alteració del paisatge provocada per la mà de l’home de la que culturalment creiem que podem fer sense conseqüències. Tampoc som tan importants, canvis climàtics sempre s’han produit nosaltres som aquí fa relativament molt poc.

Els primers avantpassats dels humans moderns, els Homo sapiens sapiens, van sorgir al sud d’Àfrica, on van prosperar durant setanta mil anys. Segons un estudi publicat a la revista Nature, l’indret on vivien era al sud de la conca del gran riu Zambezi, que inclou tota l’extensió del nord de Botswana fins a Namíbia a l’oest i Zimbàbue a l’est.

També suggereixen que els canvis en el clima van forçar la primera migració. Aquest estudi vol explicar els primers cent mil anys de la història dels humans moderns. ‘Ha estat clar durant un temps que els humans anatòmicament moderns van aparèixer a l’Àfrica fa aproximadament dos-cents mil anys. En canvi, durant molt de temps s’ha debatut l’emplaçament exacte d’aquesta aparició i la dispersió posterior dels nostres primers avantpassats.’ Ho diu la professora Vanessa Hayes, de l’Institut Garvan d’Investigació Mèdica i de la Universitat de Sydney, i professora extraordinària de la Universitat de Pretòria.

 

Categories: Uncategorized

0 comentaris

Deixa un comentari

Avatar placeholder

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *