Damià Alentorn 

Bibliotecari

Acomiadem l’any 2023 des de la Biblioteca Pública de Cervià, amb força esperança i fruint de les dades que ens han arribat recentment, des del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i posen de manifest la tendència a l’augment del nombre d’activitats i en conseqüència d’assistents; també les xifres de préstec són força esperançadores i dinamiten qualsevol dubte que Cervià és un gran municipi lector! En el proper número, com ja és costum, us presentarem una breu memòria del funcionament de l’equipament.

La recta final d’any ha estat marcada pel retorn dels Clubs de Lectura de la Biblioteca, el d’Adults primerament, vàrem iniciar curs a finals de setembre, amb un volum de participants molt similar al dels darrers anys, sobre la vintena de lectores i lectors. Aquest any la diferència més notable ha estat amb els menuts, ja que el Club de Lectura Infantil ha augmentat la participació i novament ens hem vist obligats a crear una nova línia, per tant, comptem amb dos grups, un amb alumnes de 1r i 2n de primària i un altre amb alumnes de 3r i 4t, entre tots sumem 14 infants decidits a gaudir de la lectura i les activitats, que els hi proposem dins d’aquest itinerari lector, que culminarà el juny de 2024, comptant amb visites d’il·lustradores, sortides culturals, activitats i sobretot encomanar el gust per la lectura i treballar la comprensió lectora. Aquest curs comptem amb una nova ajudant de coordinació en els grups infantils, la Judith Martí, a la qual agraïm profundament la tasca que duu a terme i seguim amb la, inigualable, Sílvia Fernández en la coordinació del grup d’adults.

Una de les novetats, en la programació d’activitats, ha estat la creació i posada en marxa de “La Cháchara”, sota les directrius de l’escriptor i creatiu publicitari Luís Mario García, nou veí de Cervià. Es tracta d’un grup variable, fins ara només de dones, que ens reunim quinzenalment per fer tertúlia sobre un tema diferent en cada sessió, de les nostres vivències, records, sentiments, etc. una hora que se’ns queda curta parlant i coneixent històries del poble i personals. Totes aquestes històries que surten a la llum es van recollint amb la intenció de seleccionar-ne diferents i crear un llibre amb una recopilació d’aquestes experiències de vida. Aprofitem per donar apunts de com podem plasmar aquesta narració oral, en un relat escrit. I tot això… mentre degustem galetes, pastissets… i tota mena de delícies artesanals amb un bon cafè!
Si vosaltres també teniu ganes de participar-hi pregunteu a la biblioteca i us n’informarem.

També vàrem celebrar la Festa de la 9a Bibliocursa el mes de novembre. Posem el colofó d’un estiu ple de lectures, entre els infants de primària del nostre poble, amb una tarda, on no varen faltar els diplomes de participació, els detalls a tots els participants, discursos i un berenar de coca amb xocolata cuita per tothom. Volem agrair a tots els infants i famílies que participeu anualment d’aquesta activitat d’animació a la lectura i que aquest 2023 ha comptat amb 9 infants que han assolit el repte de llegir-se 4 llibres, 2 còmics, 1 revista i 1 joc d’investigació.

Aquest curs, també regularitzem uns tallers que vàrem provar anteriorment i els convertim en un innovador club que es troba de forma bimensual per jugar a jocs de ficció digital. Es tracta del Club de Ficció Digital, enfocat a nens i nenes i adolescents a partir de 8 anys. L’hem posat en marxa a conseqüència de la bona acollida dels tallers i amb la finalitat de donar resposta a un format molt estès actualment entre els infants, joves i adults i que fins ara no havíem donat resposta des de les Biblioteques Públiques, com és la “ficció digital”, el videojoc.
Com a “ficció digital” ens referim a tot aquell conjunt d’obres que necessiten el suport informàtic, tant pel procés de creació com per al gaudiment, reflexió, lectura… per tant, no ens referim a simples PDF en pantalla ni a obres que podem llegir a ebooks, per exemple. Les obres a les quals ens referim, són aquelles que llegim a dispositius com tauletes, ordinadors, telèfons mòbils i que espremen al màxim, la possibilitat que tenen aquests aparells, per l’expressió artística dels autors, com poden ser la interactivitat o la utilització de llenguatges que van més enllà del text o la imatge, com ara els sons, la música o l’animació.
Per tant son videojocs sí, però amb una qualitat, en tots els sentits, destacada per l’aprenentatge i gaudi dels petits i grans.
Cada dos mesos ens endinsem en l’univers d’un nou joc i posteriorment establim una conversa entre els participants i el conductor per analitzar les diferents capes del joc.
El dia 21 de novembre, després d’haver llegit dos àlbums il·lustrats de la mà de la Maria Girón, vàrem tenir l’honor de rebre-la a la nostra biblioteca acompanyada de tots els menuts del Club de Lectura Infantil i les seves famílies. Una sessió d’allò més enriquidora per tothom, on després de poder copsar quina és la feina d’una il·lustradora i què hi ha al darrere d’una publicació, vam jugar creant els nostres personatges amb l’ajuda de Girón. Gràcies a la Institució de les Lletres Catalanes i el Departament de Cultura de la Generalitat per promoure trobades com aquestes entre autors/il·lustradors i lectors.

I seguint amb les activitats dirigies al públic familiar, durant tot el novembre vàrem tenir muntat, “Dins del pot”, una exposició-joc de prescripció lectora, que va provocar que, bona part de les famílies del poble acudissin assíduament a la biblioteca durant tot el mes, per anar llegint els 39 àlbums il·lustrats que hi havia i buscant els objectes relacionats dels 39 pots de vidre. Tot i que moltes famílies no van poder completar les lectures, va resultar atractiu, visual i molt engrescador per als menuts… més endavant ho tornarem a muntar durant més temps… no patiu!

I enguany, juntament amb el claustre de professors i professores de l’Escola “El Cérvol” hem potenciat les visites escolars dels diferents grups classe. Un cop al mes els rebem a la biblioteca, des d’infantil fins a primària, amb la finalitat de crear i reforçar els hàbits de lectura des de ben petits.
De fet, és una de les línies d’actuació més destacades de la Biblioteca Pública de Cervià, pel fet que la biblioteca, amb els serveis actuals, és de creació recent, i volem potenciar aquest hàbit d’ús bibliotecari, perquè l’incorporin al seu dia a dia.
Una altra de les finalitats de les visites és la de promoure l’educació individual i autodidacta, així com l’ensenyament formal a tots els nivells i facilitar l’adquisició de competències bàsiques en matèria d’informació, aconseguint que els infants siguin més autònoms quan vagin a qualsevol biblioteca pública del país. Tot això ho fem utilitzant jocs i altres metodologies.

 


0 comentaris

Deixa un comentari

Avatar placeholder

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *