Josep M Rué

30 desembre 2023

Uns dies abans de la festa major, sortim amb el Josep Tost, em vol ensenyar una mata de gitam, per afegir a la publicació “Herbari Garriguenc” de Cecília Queralt, una herba mítica en l’imaginari de remeis casolans de Cervià. Durant el recorregut anem parlant de la família dels fills, amb la satisfacció de qui sap que ha complert la seva feina. Un recorregut pels paisatges que li són familiars per haver-hi passat moltes vegades, embolcallat d’històries, també de fantasmes, gent que ja no hi són, aquest tros era de… i el va comprar…, el primer que va fer posar-hi una cadena i amb el temps abandonar-lo, un lament per les valls que s’han deixat de conrear i la natura les va recuperant poblant-les de vegetació i arbres un al costat de l’altre, marges, un esforç per esgarrapar espai als costers on plantar un pocs olivers, o fer una gestió de l’aigua, “abans per aquestes valls sempre hi rajava aigua”, una economia feta de cisternes construïdes amb pedra sobre pedra, damunt un cingle i un tronc a dins per facilitar l’accés a l’aigua als mixons o altres animals.

Coneixements i cultures que venen d’antic, una mirada als olivers a veure si comencen a girar-se. Anem reconeixent plantes, la ruda, el “romerillo”, fins a trobar el gitam. A la seva Cometa de l’Estamenya ha creat el seu petit paradís acompanyant els olivers i ametllers hi trobem un noguer, codonyers, saramenyes, cirerer, també un nashi la pera Nashi o pera asiàtica (Pyrus pyrifolia) és una espècie del gènere de la pera, nativa de la Xina, el Japó i Corea.

En el recorregut trobem la cabana del Clota, una era i la pallissa amb el seu aljub a la vall, comenta que ha passat per les mans d’uns quants propietaris, explica que a l’aljub es remullaven unes joves nues, segons diuen.

 

Més endavant una cabana de volta del Tonet Manina amb un altre amo i el conreu abandonat. Som al terme de la Pobla i tots aquests elements de l’arquitectura popular, ja es troben inventariats al web wikipedracatpaisatge.net que recull les construccions de pedra en sec.
De tornada saludarem a la finca la Cometa a la Neus i el Martin, la Neus ens obre la porta amb un somriure, ens ensenyen les seves instal·lacions, el molí nou, els dipòsits d’emmagatzematge, i la Sala de Tast que a poc a poc, van endreçant per rebre de la millor manera les moltes visites que tenen al llarg de l’any. El Josep va entrar mirant amb un biaix, en sortir va comentar que segurament sabien molt bé el que feien.

 

 

cabana Tonet Manina


0 comentaris

Deixa un comentari

Avatar placeholder

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *