Una altra sortida de diumenge, Ramon Rué, Cecília Queralt i Josep M. Rué (a la foto). Per recórrer la vall del riu de l’Oró, pels espais preservats dels que coneixen molts dels secrets que contenen: els caçadors, pagesos, pastors.  Uns entorns per nosaltres desconeguts i que amb aquest apropament i lleuger coneixement fan que els estimem.

 

 

 

 

 

 

 

Comencem el recorregut en cotxe fins a l’entrada del camí ral a la pista de l’Albagès.  A peu, són les 7 del matí, agafem a la dreta el camí cap al Reboll, l’era del Xaleco, la cabana del Palari, els Gramenals;  els primers testimonis de l’activitat humana agrícola. Creuem el riu, aigua neta, saltant i amb velocitat, desemboca al Set 3 km més avall al Molinou. Passada la cova Foradada, prenem un senderó paral·lel al riu que ens durà al llarg de tres km per un paisatge per nosaltres nou. El comencem a descobrir, ens arriba ara quan ens hem jubilat, benvingut de totes maneres. Entrem en aquella atmosfera de llum, sons, ombres, remor d’aigua neta, colors… Uns rebolls grandiosos al costat del riu – ens havien recomanat que miréssim per si hi trobàvem algun pebràs-,  unes canonades de conducció d’aigua trencades pel darrer aiguat, conreus abandonats, una petita cabana solsida, d’economia d’espai per una somera o ruc amb un petit trèbol per la palla i dormidor. Una suposada descoberta d’una planta, l’àrnica, que va resultar que només és de la família, no és de la “bona” amb la que fan els ungüents per curar els cops, que només es troba cap als Pirineus. Els nostres padrins hi tenien fe i en preparaven els seus, una ciència que ara es denomina etnobotànica i que ha perdut la majoria dels testimonis vivents, els avenços farmacèutics i la comoditat  han fet la resta. Quan acaba el caminet, pugem per un coster que ens deixa al coll del Tossal Gros. Una parada per esmorzar al mas del Petit dels Torms, una finca de 100 ha d’olivers i ametllers tot en reg. Reprenem el camí dels Coloms, amb conreus a banda i banda que fan de tallafocs i dibuixen un mosaic de diferents paisatges, de presència humana, els noms indicats al mapa així ho certifiquen: Mas del Ton de la Munda, de l’Àngel Mort, del Valències, del Leoncio, Miquel Mut, bauma del Joan de la Simona, del Perdó, Font del Crestall… som a la partió dels termes de Juncosa i Ulldemolins, la comarca de les Garrigues i el Priorat, amb la majoria de finques en reg. El sol comença a apretar i tenim ganes d’arribar al punt de recollida del cotxe al coll dels Lladres, a la vora de l’Hostal de la Llena.  Són les 12,30 h amb 17,5 km recorreguts i un infinit agraïment, un altre cop, al Jordi Farré cal Cots per haver volgut compartir els secrets del bosc amb uns aprenents.


0 comentaris

Deixa un comentari

Avatar placeholder

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *