El diumenge 17 de setembre vam tancar l’exposició “Tota pedra fa paret” a Cervià, 218 persones l’han visitat durant els dies que ha estat oberta.

Vam presentar el llibre “Argilaga, Memòria del paisatge de la pedra seca a Cervià de les Garrigues”

El preu de venda és de 20 €  Contactar amb: revistaelcervol@gmail.com

LA CABANA

Pa amb oli, pa amb vi. El blat, l’oliver i la vinya, tres conreus de la Mediterrània, i també les figues, els codonys, les cireres, la llet i els formatges. Dels tres conreus característics de les ribes de la nostra mar, segurament el més característic, el més exclusivament mediterrani, és el de l’olivera. D’aquesta presència característica de l’oliver al Mediterrani i del lligam d’aquest arbre amb les civilitzacions de les seves ribes, els antics n’eren perfectament conscients.

A partir del segle XIX la cabana de volta, l’edifici, on es trobarien ja sintetitzades les regles naturals de l’arquitectura.  Una discussió en aspectes de tan ampli abast com el de si s’havia de considerar l’arquitectura o no com un art d’imitació de la natura, es troba present de manera ancestral a la major part de les cultures històriques.

Van servir per fer més còmoda la feina del pagès donant-li refugi i estable per l’animal amb qui treballava la terra.

Aquestes cabanes han quedat en desús i ara conformen un conjunt de petites escultures integrades al seu paisatge, el retorn a l’estat primigeni, només pedra, és ja qüestió de temps, un retorn a la natura. Per altra banda, si prenem en consideració els efectes de l’oblit sobre els ecosistemes, les conseqüències globals són dolentes, allò que s’oblida es deixa de veure i conseqüentment es pot destruir impunement.

Josep M. Rué


0 comentaris

Deixa un comentari

Avatar placeholder

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *