Albert Salvadó Badia i Damià Alentorn Sendra

L’any 2023 va finalitzar amb una pluviometria anual notablement inferior als nivells considerats normals, acumulant tan sols 290,1 mm al nostre municipi. Aquesta xifra representa el registre anual de pluja més baix des de l’any 1995, quan només es van comptabilitzar 241,0 mm. També és el segon any amb menys pluja des del 1987, any a partir del qual es disposen de dades de precipitació a Cervià de les Garrigues. És important destacar que la mitjana anual durant aquest període (1987-2023) és de 452,1 mm, reflectint la quantitat de pluja que es podria esperar a Cervià en un any normal. Així doncs, durant el 2023, han caigut 162 mm menys del que seria habitual. A continuació, es presenta un gràfic que il·lustra la precipitació anual acumulada des del 1987 fins al 2023:

El nivell de preocupació s’incrementa en el context més ampli, ja que no estem davant d’un simple episodi sec puntual. De fet, aquest és el tercer any consecutiu en què la quantitat de precipitació anual no supera els 400 mm. Aquesta situació no té precedents en els registres històrics, i fins i tot supera la gravetat de l’extrema sequera dels anys 2006 i 2007. A continuació, es mostra la pluja anual acumulada (mm) durant els últims 3 anys i els valors registrats durant la sequera dels anys 2005, 2006 i 2007:

En aquest context, la falta de pluja ha afectat notablement l’agricultura de secà. A més, aquesta sequera excepcional s’ha estès a tot Catalunya i, per tant, si aquesta situació no canvia aviat, es podrien implementar restriccions importants en els sistemes de regadiu o fins i tot limitar l’ús d’aigua per al subministrament a la població. En relació amb la temperatura, l’any 2023 es consolida com el segon més càlid enregistrat a Cervià, amb una temperatura mitjana anual de 15,1 °C. Aquesta xifra representa una diferència de 0,2 °C respecte al rècord anterior enregistrat l’any 2022. Durant aquest últim, la temperatura mitjana anual va arribar als 15,3 °C, establint-se com el més càlid mai enregistrat tant al nostre municipi com a gran part de Catalunya.

Cervià disposa d’una extensa sèrie històrica de dades de temperatura que abasta un període de 25 anys. En l’anàlisi de l’evolució de la temperatura anual al llarg d’aquest període, destaca una tendència positiva, especialment durant els darrers anys, on la temperatura mitjana anual no ha baixat dels 14 °C i, fins i tot, ha mantingut els 15 °C en els dos darrers anys, una xifra notablement elevada. Tot i que podria semblar que l’evolució de la temperatura no presenta un augment significatiu al llarg dels anys, és important tenir en compte que es tracta d’una mitjana anual, calculada a partir de la temperatura mitjana mensual de cada mes de l’any. Així, el salt des dels 13/13,5 °C al començament dels anys 2000 fins als 14,5/15 °C dels darrers anys constitueix un canvi considerable i preocupant. A més, si es disposés de dades anteriors al segle XXI, és probable que s’apreciés un canvi en la temperatura encara més pronunciat respecte als darrers anys.

 

Categories: Revista

0 comentaris

Deixa un comentari

Avatar placeholder

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *