La Coordinadora les Garrigues per una eòlica i solar sostenibles, va organitzar dos actes a Cervià el dissabte 12 de juny una xerrada informativa amb el títol “Com afectarà a les Garrigues la massificació eòlica i solar”. Tres ponents i una presentació de l’alcaldessa Mercè Rubió van servir per començar i aclarir algun concepte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El primer ponent el Dr en Geografia i professor de la URV Sergi Saladié, ho va fer online degut al seu confinament per contacte amb un malalt de Covid-19 durant la seva presentació al Senado aquesta setmana dels seus estudis al voltant de l’energia.

Un sistema centralitzat una continuació del que ja tenim, o bé atenent que hem de fer aquesta transició, buscar un sistema que ja funciona en països europeus, més democràtic i compartit per la comunitat, una denúncia de l’opacitat d’aquesta transició.

 

 

Ramon Queralt, ambientòleg, va començar la seva intervenció mirant enrere fins l’any 2009 quan va néixer i començar aquesta coordinadora, aportant propostes i solucions, carta del paisatge, lluita contra el despoblament, preus baixos del sol, actuacions dels ajuntaments i de la societat civil, una mirada de futur esperançada.

 

La tercera ponent Ariadna Boixader, antropòloga i directora d’Olea Soul Food Travel, de la Pobla de Cérvoles va explicar la seva experiència al poble, tot i ser nascuda a la Pobla, la percepció que en tenen els veïns es el de “forastera”, amb tot el que comporta. Activa en la creació d’una xarxa veïnal “Salvem la  Llena”, per oposar-se a aquesta implantació en mostrà un panorama decebedor per les relacions veïnals, ja conegudes a tots els pobles, enfrontaments, enveges, desinformació. Els tres van remarcar la poca consideració que mereixem com a habitants per part de les Administracions. En termes de dades, i segons les xifres facilitades per l’Idescat i el Departament d’Acció climàtica, Alimentació i Agenda rural, el 52,3% de la superfície de Catalunya està declarada com a superfície agrària. Tanmateix, aquesta superfície dona feina a tan sols l’1,39% de la població activa (46.500 persones) , el que equival a una persona ocupada per cada 36,1 ha agrícoles. Van assistir 40 persones a la xerrada amb algunes intervencions per aclarir dubtes, un parell d’hores d’atenció per començar a conèixer una realitat, la de la transició energètica i l’emergència climàtica associada.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Una caminada el diumenge 13 va servir per reunir una vintena de caminadores per conèixer i gaudir d’un matí d’estiu avançat. Vam sortir a les 9 en direcció cap a la Serra Mitjana. En un punt del camí s’havien preparat uns plafons explicatius de com ens afectarà aquest desplegament i massificació. De la Pobla ens va acompanyar l’enginyera forestal Gessamí Cases, autora dels plafons.

Vam escoltar atentament la seva argumentació en contra d’aquest desplegament en un entorn rural. Camins estrets, corbes tancades, com pretenien fer arribar aquests artefactes, construint camins de dotze metres d’amplada, una afectació i alteració de tot l’entorn, incapaços d’imaginar com serà aquest paisatge en poc temps, va ajudar a crear consciència a qui vulgui actuar. Vam continuar la caminada i fent un gir al guió vam baixar cap a la Vall del Marc, comentant temes que ens podien interessar a cadascú de nosaltres. Ens van acompanyar una parella de “forasters” que tenen un projecte molt avançat d’elaborar oli mitjançant l’agricultura biodinàmica de nom “La Cometa”. A les dotze arribàvem després de tres hores de caminada i conscienciació.


0 comentaris

Deixa un comentari

Avatar placeholder

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *