Nom, descripció i utilització: Urtica. L’ortiga és una planta herbàcia remeiera, de la família de les urticàries amb fulles dentades que pot arribar a 1 metre d’alçada. Les seves flors petites i diminutes floreixen de la primavera a la tardor, disposades com un raïm. La característica essencial i de com es coneix és la picor que produeixen els seus filaments en contacte amb la pell. Poc conegudes i són moltes les seves propietats i utilitats: terapèutiques, cosmètiques, medicinals, alimentaries, afrodisíaques, tèxtils, per fer paper, excel·lent compost per la terra o repel·lent de les cuques.
Aquesta herba és realment una panacea: Tisanes d’aigua d’ortigues per les sangs, per les dones que alletaven, per l’anèmia i enfortir, per aturar hemorràgies, digestiva, astringent, rica en minerals, vitamines, i oligoelements. Té més vitamines i ferro que els espinacs, s’assembla bastant en el seu sabor. Té molta clorofil·la i destaca la gran aportació d’àcid silici.
Varietats: Existeixen moltes varietats. Destacar les més comuns: la gran Urtica dioica i la petita Urtica urens.
Hàbitat: A prop de camins, als horts i camps humits i ombrejats. Sempre al costat de l’home i els animals. L’ortiga s’utilitza en la cuina dels territoris humits com Galícia, (hi ha un poble preciós que es diu Ortigueira), el País Basc i, la Catalunya prop dels Pirineus i rural, a Centreuropa, França, Luxemburg i els països Balcànics o els pobles Vikings.
Recol·lecció: De la primavera, és el millor moment, fins la tardor. Les seves fulles tendres i petites, les utilitzem per amanides, sopes, i cremes. S’utilitzen totes les seves parts: les tiges, arrel i fulles. Assecades ja no piquen.

Una recepta de Fina Comas*
http://cuinacinc.blogspot.com/2014/05/lortiga-sopa-dortigues.html

 

 

Una sopa brillant d’ortigues
Ingredients:
·Un grapat de fulles tendres d’ortigues collides per nosaltres, uns 600 gr. pot ser una quantitat adequada (és important conèixer el lloc on anar a buscar-les).
·Aigua mineral, la quantitat necessària per cobrir les fulles de les ortigues. Es pot posar, també un caldo suau.
·Sal marina
·Pebre en gra molt al moment
·Oli d’oliva extra verge
·Formatge de cabra tou per acompanyar. Podeu consultar productors locals al blog
Preparació i bullir:
Hem anat de bon matí a collir les ortigues amb l’equip (guants i tisores)
1.Rentem les fulles tendres de la primavera, treiem les tiges més gruixudes.
2.En un cassó que ens hi càpiguen una bona quantitat, almenys, per dues persones posem l’aigua, la sal i les fulles i portem a ebullició. Quan comença a bullir compteu 10 minuts més 5 minuts més.
3.Triturem les ortigues bullides, afegim una mica d’oli i fem un puré amb el minipimer veureu quin color tan bonic, verd intens i brillant ple de clorofil·la! Com si fos el color dels espinacs però més intens. Posem una mica més d’oli extra verge com quan s’amaneix una verdura. Afinem de sal i pebre molt al moment.
4.Si creieu que té fibra passar pel xino.
5.Emplatem i acompanyem amb formatge de cabra tou.

Bon profit!
Suggerència: acompanyar amb crostons de pa torrat untats amb all. Bullir una patata o una ceba i mixar amb les ortigues bullides.

*Fina Comas Va néixer a Barcelona. És llicenciada en dret per la UB.

Néta de pagesos i filla d’uns pares que li van transmetre el gust per la cuina.


0 comentaris

Deixa un comentari

Avatar placeholder

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *