Resum del manifest, llegit el dissabte 28 de gener de 2017 per l’antic dirigent de UP, Pep Riera, com a cloenda de la mobilització de prop de 300 tractors per la dignitat de la pagesia, organitzada pel sindicat Unió de Pagesos. La tractorada, el dia 26 va sortir des de diversos punts de Catalunya fins a arribar, dissabte 28, a l’avinguda Maria Cristina de Barcelona. (veure imatges)

Manifest  ‘Lluita  amb  Unió  de  Pagesos  per  la  dignitat  de  la  pagesia’.
(Resum)
Unió  de  Pagesos  de  Catalunya,  des  del  seu  inici  fins  als  nostres  dies,  ha  estat  compromesa  amb  la  lluita  per  l’obtenció  de  les  llibertats  democràtiques  i  nacionals  de  Catalunya.  Avui,  en  l’actual  conjuntura  de  canvi  polític  i  social,  el  sindicat  veu  la  necessitat  de  renovar  el  contracte  de  la  societat  amb  el  camp,  de  tal  manera  que  la  Catalunya  pagesa  sigui  incardinada  en  el  model  de  país  del  futur.  Per  aquest  motiu,  el  sindicat  agrari  majoritari  al  camp  català  organitza  la  primera  marxa  pagesa  a  Barcelona  per  la  dignitat  el  28  de  gener.
Resumim  en  sis  eixos  els  reptes  als  quals  cal  fer  front  perquè  el  camp  català  contribueixi  adequadament  al  benestar  de  la  societat  catalana:
1.  Dignificació  i  reconeixement  del  paper  de  la  pagesia  en  la  societat.
a)  L’abastament  segur  d’aliments  a  la  població.
b)  La  conservació  dels  recursos  naturals  i  el  manteniment  del  paisatge  agrari  i  rural.
e)  L’ocupació  equilibrada  del  territori.
2.  Respecte  a  la  voluntat  democràtica  de  la  pagesia  professional  catalana  de  ser  representada  institucionalment.
3.  Preus  remuneradors  per  a  la  pagesia.
·La  pagesia  catalana  ha  aguantat  una  davallada  acumulada,  en  termes  constants,  del  39%  de  l’anomenada  Renda  Agrària  entre  2001  i  2015,  bàsicament  per  l’evolució  de  la  Política  Agrària  Comuna,  que  ha  deixat  de  sostenir  eficaçment  els  preus,  tenallada  per  la  liberalització  deslleial  en  l’accés  al  mercat  interior  a  la  Unió  Europea,  i  els  oligopolis  agroindustrials  i  comercials  que  ens  ha  portat  a  suportar  en  molts  sectors  preus  ruïnosos  per  les  nostres  produccions.  A  aquests  dos  aspectes  cal  afegir-hi  l’encariment  desmesurat  de  determinats  costos  de  producció.
4.  Respecte  a  les  prioritats  en  desenvolupament  rural.
·La  pagesia  catalana  ha  vist  com  l’Administració  General  de  l’Estat  ha  disminuït  en  un  74%  l’aportació  que  feia  al  Programa  de  Desenvolupament  Rural  [PDR]  de  Catalunya.
5.  Gestió  diligent  i  eficaç  de  la  fauna  salvatge.
·La  pagesia  catalana  pateix  els  danys  de  la  fauna  cinegètica  que  s’incrementen  any  rere  any  i  provoca  importants  pèrdues econòmiques  a  les  explotacions  agranes.
6.  Aturem  les  arbitrarietats,  per  uns  espais  agraris  protegits  i  productius.
·La  pagesia  catalana  demana  que  s’aturin  les  arbitrarietats  en  matèria  d’urbanisme  que  està  aplicant  la  Generalitat  de  Catalunya  amb  exigències,  sobre  la  base  de  criteris  i  procediments  fora  de  les  normes,  o  no  autoritzant,  amb  aquests  criteris  espuris,  construccions  i/o  instal·lacions  imprescindibles  per  a  l’activitat  agropecuària  i  forestal.

La  pagesia  necessita  una  legislació  que  garanteixi  uns  espais  agraris  protegits  i  productius, estudis  d’impacte  agrari  que  minimitzin  els  de  les  infraestructures  i  els  corregeixin.

Barcelona,  28  de  gener  del  2017

Categories: Uncategorized

0 comentaris

Deixa un comentari

Avatar placeholder

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *