En Martin la Neus i la seva filla Ruth, fa cinc anys buscaven una casa d’estiueig i la van trobar a les Cometes, a la Cometa del Lladó, una finca gran de 27 ha entre la vall del Marc i el riu de l’Oró. La van comprar al Francisco Martín que l’havia adaptat a les seves necessitats: va reformar la cabana de pedra per usar-la com a habitatge, va construir un gran magatzem per a maquinària, va plantar olivers, arreglar camins… Quan en Martin i la Neus van trobar el lloc, la natura els va atrapar. Van veure un típic paisatge garriguenc de secà, una vall conreada, bancals amb marges de pedra, els costers ben farcits amb els romers, timons, pins, alzines, ginebres, argelagues i amb totes les plantes que després els hi serviran per a dur a terme el seu projecte. Volien viure en harmonia amb la natura i amb ells.

Martin va estudiar a la facultat d’Economia de Göttingen a Alemanya, començà la seva vida professional treballant a la banca durant tretze anys, fins que es va associar amb la Neus en un negoci d’exportació. Neus va estudiar a la facultat d’Economia de la UB (Universitat de Barcelona), treballava de comptable en una empresa. Ara es dedica a la vessant comercial i d’administració de l’empresa que han constituït amb el Martin per elaborar i exportar el seu oli d’oliva Cometes amb tres qualitats: Lluna, oli convencional sense cap segell; Estels, oli ecològic amb segell CCPAE i Cosmos, oli biodinàmic 100 % amb certificació Demeter. Amb una producció inicial de 2.000 litres comercialitzats per a l’exportació a Alemanya una part i la resta per a coneguts i clients de l’àrea de Barcelona.

Sense antecedents familiars en el món de la pagesia han començat aprenent l’ofici, han fet molts cursos a Escoles Agràries a Manresa, a Mas Bové, cursos sobre maneig d’olivers, cursos de tast, agricultura ecològica. El curs d’introducció a l’agricultura biodinàmica el van fer a l’escola de Manresa i el curs Oficial de Biodinàmica va ser dirigit per David Baixas, amb professors com ell mateix i altres vinguts d’arreu d’Espanya, cadascun especialista en un tema diferent.

Què és l’agricultura biodinàmica?

L’Agricultura Biodinàmica és un enfocament holístic de l’agricultura en la qual la vitalitat és la prioritat. El seu origen es troba en el cicle de conferències impartides per Rudolf Steiner en 1924. Els agricultors biodinàmics retornen més a la terra del que li lleven quan conreen i crien animals. La finca es considera com un organisme en el qual les plantes, els animals i els éssers humans estan conjuntament integrats.
La diferència més significativa és que en l’agricultura biodinàmica es treballa amb les energies vitals de la naturalesa i no només amb les necessitats materials. Un aspecte d’això és la consideració dels ritmes còsmics en la producció vegetal i la cria animal (per exemple, en un cultiu; la sembra i la collita han d’estar programades si és possible en els dies favorables).

Quan heu començat aquest projecte?

El cultiu biodinàmic fa tres anys que l’hem començat, i fa dos anys que vivim a la finca. Habitem la cabana de pagès, i hem anat afegint elements per a fer-la més confortable. Envoltats de conreus i de bosc, al magatzem per guardar la maquinària amb la qual treballen hi ha la cambra frigorífica on emmagatzemen l’oli que van produint. Adossat al magatzem i comunicat amb la cambra frigorífica estan acabant de construir el molí,  que els permetrà tancar el cercle de la seva producció.  Aquesta collita ja faran tot el procés.

En Martin i la Neus elaboren el seu oli seguint els principis de l’agricultura biodinàmica. Amb dubtes van començar a experimentar. Els canvis que van observar els van convèncer de continuar per aquest camí. L’exigència d’un producte saludable acompanya tot el seu que fer diari, trobant l’equilibri, enmig d’una natura harmoniosa i l’esforç continuat i guiat.

Regeix el seu treball el calendari biodinàmic.

El calendari biodinàmic és complex i divideix l’any en dies favorables i desfavorables per als diferents aspectes del treball agrícola. Aquestes divisions són definides pel moviment de la Lluna i dels planetes en el context de les constel·lacions del Zodíac.

En Martin afegeix: si un arbre està compost per un 80 % d’aigua i la Lluna ens mou i té efectes sobre les marees, també els arbres han de resultar afectats per aquestes forces. El dia de l’entrevista 14 de juliol, tocava fer l’aplicació del 500, un preparat biodinàmic a partir de diferents adobs. A la foto  la Neus treballant amb l’aparell dinamitzador del preparat, 125 grams per ha, repartits amb el nebulitzador del tractor, tocava fer-ho a la tarda.

Ens explica la Neus: quan els mètodes de l’agricultura biodinàmica van ser analitzats científicament, els resultats van ser poc convincents i la ciència no ho va acceptar.  Llavors  va començar l’agricultura ecològica als anys setanta que es podia demostrar científicament. Martin afegeix: els inicis de la biodinàmica van ser com una pregunta que es feien els pagesos no conformes amb l’abús que es feia dels adobs de síntesi i dels pesticides, necessitaven altres solucions.

El projecte oli Cometes, és entendre la terra, el sòl, i els arbres com un ésser viu, un ecosistema. El nostre planeta interactua amb els altres cossos del sistema solar i amb les estrelles fixes del Zodíac durant el recorregut de l’any. Prendre aquesta decisió els va comportar deixar d’elaborar l’oli de la forma tradicional per fer olis ecològics i biodinàmics en sintonia amb la seva manera d’entendre l’entorn, tractant el sòl com un ésser viu, ajudant-lo a viure, introduint coberta vegetal, sense fertilitzants químics, amb fertilitzants naturals sense posar herbicides ni fungicides, només amb elements d’origen natural. La importància de la terra i com l’home és el centre del sistema agrícola. Prendre consciència del pas de les estacions, del dia i les seves nits, els tres moviments de la lluna: Creixent i minvant, Ascendent i descendent, Apogeu i Perigeu.  És un sistema d’agricultura, molt integrat en la seva manera de fer i que creuen que hauria de ser bàsic, per saber el que està passant en el sòl. És una visió holística de la terra, respectant-la, observant-la i escoltant-la. No cal interferir però si utilitzar una tècnica. En Martin i la Neus diuen que el sòl és el més important que tenim, és un gran patrimoni i hem de tenir cura perquè és d’on trèiem l’aliment i alhora deixar un llegat, si pot ser millor, a les generacions futures.

Un dels principis de biodinàmica és l’autosuficiència, sembren i conreen totes les herbes que necessiten, altres les tenen espontànies, hi han sigut tota la vida.

En Martin comenta que necessitarien un ramat d’ovelles per tancar el cicle. Han buscat i no troben cap pastor a qui li pugui interessar. La finca és massa petita per un ramat de 100 ovelles que és el que es considera necessari per ser rendible, només en poden tenir 25 i ells no poden dedicar-hi el temps necessari, busquen col·laboració i acords, això els obliga a comprar l’adob necessari.

L’estimació per la natura que senten, conscients de la seva fragilitat, varietat i grandesa. La cura dels ratpenats, que habiten en el magatzem i en un para-sol, principals enemics de la mosca de l’olivera, ocells, serps, cabirols, porcs senglars, afavorint la biodiversitat tan essencial per la vida dels ecosistemes, les balmes murades, els cingles grisencs i tots els verds.

Amb una marca, envasos i lloc web dissenyats per Laura Hernández, dissenyadora formada a l’Escola Elisava, amiga de la Ruth, la seva filla.

La nostra filosofia

Es basa a obtenir un producte de màxima qualitat amb un respecte total pel medi ambient.

 L’obstinació per la constant millora del nostre oli l’apliquem en tots els vessants, des del camp, l’arbre i el fruit fins al molí i la conservació del producte acabat. Tenim el repte d’aplicar cada any alguna millora, encara que sigui petita, per augmentar encara més la qualitat de l’oli que produïm. Com que la perfecció no existeix sempre es pot fer algun pas més en aquest camí.

Neus i Martin

El cant de les cigales ens ha acompanyat durant tota la visita i entrevista.

Han recollit el testimoni de la suor dels antics propietaris, que van conrear aquesta vall. Al dintell d’entrada de la cabana s’hi troba la data 1905 i les inicials J LL, Jaume Lladó Alentorn.

Ara un gegant en forma de molí de vent amenaça de pertorbar la pau i el paisatge d’aquest racó amb una història social al darrere, convertint un paisatge agrari en un d’industrial, alterant les formes de cultura que el mantenen viu i actiu.

Que la terra està viva hauria de formar part del llenguatge de tots“, afirma convençuda Vandana Shiva, reconeguda física, pensadora i activista eco feminista, qui subratlla que “som sòl, som terra“, i adverteix: “el que fem al sòl, ens el fem a nosaltres mateixos“. https://www.efe.com/efe/espana/cultura/vandana-shiva-lo-que-hacemos-al-suelo-nos-a-nosotros-mismos/10005-3505734


1 comentari

Marc · agost 4, 2021 a les 4:18 pm

M’encanta el nou disseny!

Deixa un comentari

Avatar placeholder

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *