El dilluns dia 12 a les 19:00 h a la Sala, va tenir lloc la Xerrada sobre el Projecte del Parc Eòlic Garrigues Central a càrrec de Ramon Queralt de la consultoria ambiental la Llena.

Després de la presentació per part de l’alcaldessa Mercè Rubió, el ponent ens va fer la primera advertència, ens enfrontem amb una empresa molt poderosa, per continuar amb quina situació ens trobem amb el desplegament de les centrals eòliques a Catalunya, la majoria situades des de l’Ebre fins a Rubió, l’Anoia amb l’excepció d’un espai que correspon al nostre territori, un espai que és considerat un corredor biològic pel desplaçament des dels llocs de nius als llocs de caça, als Plans del Segrià de l’àliga cuabarrada, l’argumentari semblava el més sòlid per Medi Ambient. Als prop de 2000 habitants d’aquests quatre pobles només ens queda la possibilitat de presentar les nostres al·legacions al projecte, recollides als quatre pobles juntament amb les entitats que s’han adherit, el suport del Consell Comarcal, Ipcena representant de Seo BirdLife a les terres de Ponent. Amb la intenció de dilatar el màxim en el temps aquesta implantació. El col·loqui veïnal, una quarantena d’assistents de tres pobles, no va comportar cap enfrontament personal com sí que ha succeït en altres llocs. Fent una projecció de futur va aventurar que si no el fan aquí el faran més a la vora de l’Albi i Vinaixa, doncs aquesta generació d’energia va destinada a la fàbrica d’hidrogen verd que ens volen construir a l’Espluga de Francolí, que necessitarà tota l’aigua disponible per funcionar i ja no caldrà regar.

 

Aquella mateixa nit a Barcelona Òmnium Cultural donava el seu premi d’Honor de les Lletres Catalanes a l’escriptor Josep Piera, per cloure l’acte va recitar aquest vers “Aquesta vella vall no la toqueu si no és per estimar-la”.

Ortofoto amb la situació dels molins de la central anomenada “La Comella”.

Categories: NaturaRevista

0 comentaris

Deixa un comentari

Avatar placeholder

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *