Manifestació a les Borges contra Tracjusa i el seu projecte de crema de residus.

Unes 400 persones convocades per la plataforma Aturem la incineradora, es va aplegar a la plaça del Terrall el dissabte 22 d’octubre, per començar la manifestació en contra de la crema de residus urbans que es preveu fer a la nova planta de Tracjusa situada entre Juneda i Torregrossa. Va començar amb la lectura del manifest, lamentant que el departament d’Acció Climàtica hagués rebutjat tots els punts dels recursos presentats per la plataforma contra l’autorització del projecte i, en con­seqüència, ratifiqués l’autorització, “menystenint la moratòria a la Incineració aprovada pel mateix Govern sis mesos abans, el desembre del 2021”.

La plataforma considera que el projecte per cremar 45.000 tones de combustible derivat de residus (CDR) és “una amenaça per a la salut” i alerta del nou projecte en què treballen Conselleria i empresa, que suposaria multiplicar per quatre els purins i altres residus orgànics a tractar i, en conseqüència, multiplicar també els CDR. Fotografia de Joel.

Manifestació a les Borges

Manifest a la Granadella
A la Granadella, el 28 d’octubre, els alcaldes de Flix, Bovera, la Granadella, Bellaguarda, els Torms, Juncosa, la Palma d’Ebre, l’Albagés i el Soleràs; els presidents de les cooperatives agràries de Bovera, la Granadella, Bellaguarda, els Torms, Juncosa i Flix, i els presidents de les comunitats de regants del Garrigues Sud, del Segrià Sud i del Segarra-Garrigues, van signar un manifest, i el van donar a conèixer amb una roda de premsa, amb l’assistència de molts mitjans comarcals, per reclamar l’atenció de l’Administració, el Govern “pels interessos generals del territori, al mateix temps que apliqui fórmules de discriminació positiva al món rural”, i l’insten a “planificar, ordenar i regular l’ocupació de sòl agrari en enfront dels macro projectes” i “preservar el teixit empresarial que hi ha al territori”. “Ha d’ajudar els pagesos a poder conrear les seves terres, i alhora desenvolupar el mosaic agrari, tan necessari per evitar la propagació d’incendis”, escriuen al manifest. Les velles reclamacions de les plataformes en defensa del territori, han calat afegint-se a aquesta nova reclamació. L’allau de demandes per la instal·lació de macro projectes d’energia eòlica i solar, els ha posat en alerta. Consideren “malversació de diners públics” inutilitzar terrenys de reg on l’Administració ha invertit molts diners amb nous projectes de regadiu. Remarquen que no s’oposen a la implantació de renovables, però demanen un desplegament “ordenat i equitatiu a tot el territori català” i aposten per un model basat en instal·lacions d’autoconsum. La sobirania alimentària, el relleu generacional, problemes afegits que caldrà anar abordant. L’acte i la roda de premsa es van fer al Centre cívic 1 d’Octubre.

Manifest a la Granadella

Associació de propietaris forestals de la Pobla de Cérvoles i el Vilosell

A la biblioteca “La Clandestina” al Vilosell, es va fer la 2a reunió per constituir l’Associació de propietaris forestals de la Pobla de Cérvoles i el Vilosell. Una reunió guiada per Tomàs Cusiné, del celler del mateix nom al Vilosell, va ser nomenat president de l’Associació, Sara del celler Mas Blanc de la Pobla va ser nomenada com a secretària i Zacaries Sobrepere de la Pobla, com a tresorer. En una primera junta fundacional, es van proposar uns estatuts, i es va recollir el formulari amb la inscripció dels nous associats. Les necessitats de preservar i millorar l’estat dels nostres boscos, és a la base d’aquesta associació, sota el paraigua del Consorci Forestal de Catalunya. Es van establir els preus per associat per ha de bosc, acordant 3 € per ha anuals, arrenca l’associació el 28 d’octubre de 2022.

“M’estreno sota la dutxa”

“M’estreno sota la dutxa” Errar per l’obra poètica de Guillem Viladot. El dissabte 29 d’octubre la Companyia Cassigalls de Juneda va oferir a la Sala de Cervià el seu espectacle per commemorar el centenari de Guillem Viladot, “Ens dediquem a donar a conèixer escriptors i poetes ponentins, sempre amb accent lleidatà, en aquest cas Òmnium Cultural, la Fundació lo Pardal i l’ajuntament d’Agramunt juntament amb el circuit de biblioteques ens han demanat portat a escena la poesia de Viladot amb motiu del centenari del seu naixement i ens arrisquem a fer-ho en una cultura com la nostra que oblida amb massa facilitat l’obra dels seus creadors i més si són de la perifèria de Barcelona, per tant ens complau que l’obra de Guillem Viladot aplegui lectors i lectores de tot arreu…” Va fer la presentació Joan Cornudella. Un espectacle que va durar una hora, es va fer curta, combinant imatges, música, lectura, per recrear un exercici de militància pel territori, la parla, les arrels i la memòria.
Cassigalls-Errar per l’obra poètica de Guillem Viladot

Categories: Uncategorized

0 comentaris

Deixa un comentari

Avatar placeholder

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *