El divendres 24 de setembre a la sala Municipal, ens vam reunir una vintena de vilatans per escoltar la conferència del Dr. Josep Maria Solé Sabaté. Catedràtic d’Història Contemporània a la UAB, al voltant de la «Presència catalana al món, del segle X fins al present».

 

El Josep Maria Baiget va patrocinar aquesta conferència per donar a conèixer la transformació de la casa pairal en un allotjament rural Cal Marquès. L’alcaldessa Mercè Rubió que celebrava el seu sant va fer la presentació del conferenciant i del seu llarg currículum, a continuació Josep M. Baiget va presentar el projecte i al seu amic Solé.

 

Va començar la conferència remarcant que l’historiador “sempre mira a llarg termini” Comença parlant de pactes l’any 920 i 924 un comte, Sunyer en nom de Catalunya fa un pacte amb el món musulmà a Tortosa. La creació del Consolat de Mar i el recull de normes al Llibre del Consolat de Mar, per ordenar els afers marítims, per l’expansió dels catalans i el comerç per la Mediterrània. A partir del 1714 vam perdre la presència internacional, fins al segle XIX amb els Casals Catalans, se’n van fundar 141 pel món, i la seva influència per divulgar la cultura catalana, raons econòmiques, l’esclavitud, destacant el Casal de l’Havana. La Mancomunitat i la seva preocupació pel territori. Amb un recorregut al llarg d’onze segles arribem a l’actualitat amb la detenció fraudulenta del president Puigdemont a Alguer-Sardenya. Una hora i mitja de conferència, és feu curt, i unes respostes a les preguntes del públic.


0 comentaris

Deixa un comentari

Avatar placeholder

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *