Alfonso Pastó Tost-ca l’Alfonso

 

(…) En aquesta configuració però, a l’any 1973 s’inaugurava, amb il·lusions i esperances, el que popularment es va conèixer com “la fàbrica”. Una gran nau d’uns 3.500 m2 just a la vora de l’era de cal Fusté. Una societat vinculada a uns empresaris de Sabadell  (…) Es contractaren fins un total de 23 treballadors (18 dones i 5 homes).

JM Guiu El Cérvol número 326

 

Amb un inicis laborals com a manobre treballant per l’empresa Balañà, als vint anys se li va presentar l’oportunitat de canviar radicalment de feina, cinc anys com a encarregat a Stockfil “la fàbrica”, fins que van tancar, com que hi havia molta roba es va dedicar a vendre-la per “mercadillos”, durant un parell d’anys més fins que va deixar aquesta activitat i va tornar de nou a la seva feina primera. Amb quatre fills calia empènyer i no encantar-se, fer de paleta era un ofici que ja coneixia, quan van poder s’hi va incorporar l’Eduard el fill gran i més tard el David  el més petit, entremig dues filles la Maria i la Gemma, cadascuna ha fet el seu camí. Quaranta anys de cotització a la SS, li han permès jubilar-se i rebre la paga pel seu esforç.

La pedra era la nostra especialitat, la casa de l’Eduard a la placeta n’és un bon exemple, la rectoria de les Borges, les oficines de La Llena. Treballs a Sabadell, Terrassa, Osca per l’empresa Balañà, buscant-se la vida on calia.

Repartint la feina entre conrear els trossos propis, i ajuda a l’Eduard que conrea 35 ha, porta el tractor amb el parador i entre els dos recullen les ametlles i olives i d’hortolà.

Un hort a la partida dels Diumenges, enmig d’olivers, regat amb l’aigua de la xarxa del poble. Espinac de secà, els deixa granar, cauen a terra i quan és l’hora germinen i torna a començar el cicle. Patata vermella, de la bona, amb llavor pròpia de tomaquera i pebrot, carbassons, enciams, albergínies, a les tomaqueres aquest any les ha afectat la “tuta”, no les ha volgut tractar.

Un producte ecològic, com destaquen qualsevol dels hortolans amb qui hem parlat, el canvi de consciència de que no tot s’hi val i cal preservar el medi ambient

Lluna vella per llaurar i sembrar, amb això no he portat mai la contraria i em funciona.

Un hort per abastir de verdura d’estiu a cinc famílies, a la sogra li agraden molt les bajoques fines.

La Gemma i l’Eric avui l’han acompanyat a l’hort, el nen te molt deliri per acompanyar-lo.

Tornen cap a casa carregats dins la furgoneta Volkswagen blava de l’Alfonso.

Caçador, va aprendre la caça del conill, amb el “padrí de la carretera” el Josep Pastó, mentre va poder acompanyar-lo. Ara surt amb els seus gossos, uns jovenets podencs andalusos, de raça petita, tenia la mare i la va fer crear i de la camada, uns els va regalar i ell es va quedar una parella de germans, mascle i femella, la femella és molt bona i troba caça, el mascle fins que no tingui quatre anys no s’espavilarà.

A la mare no li agradava que jugués a futbol, el seu pare va jugar de porter molts anys en els primeres equips del Cervià. Tampoc m’agradava massa i preferia anar els diumenges a caçar. Cinèfil empedreït, cada dia mira una pel·lícula té la televisió connectada a internet i tria la pel·lícula que li agrada, una cervesa i a gaudir.

Abans de jubilar-se va fer les darreres feines per encàrrec de l’Eudald de cal Melendres a Barcelona.


0 comentaris

Deixa un comentari

Avatar placeholder

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *