Ramon Monné Martí cal Cabreta

Un racó a la Segrella convertit en un petit jardí de l’Edèn. El paisatge ordenat amb conreu d’olivers, marges de pedra en sec, un hort, una balma que es transforma en un  para-sol per acollir una taula gran al voltant d’ella, on s’ha celebrat molts àpats d’amics i familiars, com ho denoten les paelles de totes mides penjades al rebost. Una casa equipada amb les comoditats per fer aquestes trobades. Un entorn privilegiat que de sempre en gaudeixen el Ramon i la M. Dolors.

La va conèixer en un ball de festa major fa cinquanta anys, li va demanar per ballar i mira, fins avui. Tenen dos fills: la Sílvia i en Raül i quatre néts. El seu sogre Salvador, xofer del cos de Bombers de Reus, buscava una casa de cap de setmana i va trobar aquesta propietat fent d’intermediari el Pere el Blanca.  Fa cinquanta anys que la va comprar i l’han anat transformant en el temps. La seva sogra és germana de la Juana.

Pins, olivers, figueres de moro, avellaners, una barreja de vegetació mediterrània i garriguenca i l’hort on hi sembra i hi planta les verdures que gaudiran durant l’any fresques o en conserva.

Enciams, carabasses, carabassons, tomaques de llavor pròpia i de planter, remolatxa, herbes aromàtiques, pebrots i albergínies i sobretot bitxos per tot l’any, frescos, assecats i per posar en vinagre, molt apreciats. Amb una experiència de vint anys d’anar aprenent, preguntant a tothom i sobretot al Salvador del Macotet i recentment amb l’ajut d’internet, per tractaments i tècniques diverses.

Cinquanta anys fent de manobre i de paleta. Primer va treballar pel Tonet de la Costa, després pel fill del Tonet a Cambrils, amb divuit anys, durant els anys del boom turístic. Després va muntar la seva empresa Monsfarré, amb el Salvador ca l’Arrullat i l’Ernest poc temps, fins a la jubilació quan van traspassar l’empresa al Jesús i socis. Reconeix que ha gaudit treballant, algunes coses li agradaven més que d’altres. De la professió li agradava “la rajoleta”, fer els banys, cuines, l’exacta i ordenada posició dels elements. Això denota la seva finessa i ordre a l’hora de treballar. Va ser un dels pagesos de cap de setmana que ha hagut de complementar la poca rendibilitat de la pagesia amb una altra professió.

Caçador de conills amb moltes colles ha conservat totes les amistats de jovenet, organitzador de trobades i menjars, un bon paio.

 

 

Les avionetes passen per damunt nostre durant una bona part de la conversa, que deriva cap a les teories que bombardegen els núvols per desfer-los i que no plogui. Durant el confinament cada dia plovia, ara portem molts dies de sequera. Les orenetes han fet niu sota el teulat entren i surten.


4 comentaris

silvia Monne Salas · agost 25, 2020 a les 9:53 pm

Un article molt bonic sobre el meu pare.
Ens ha encantat a tota la família.
Un bon homenatge per la seva passió a l’hort, al camp i a la terra.
Visca el Ramon!!!

    jmrue · agost 26, 2020 a les 1:17 pm

    Va ser una experiència nova, no coneixes a molta gent i poc a poc ens anem apropant, tens tota la raò amb el teu comentari

    Moltes gràcies

Raul monne · agost 28, 2020 a les 5:51 am

Tot un referent! Com a persona, pare i amic.

Jordi Boqueras Rubió · agost 29, 2020 a les 4:36 pm

Referent total! Un master & commander dels que n’hi ha ben pocs. Integritat i Lideratge Absoluts. Molt gran el Ramon del Cabreta.
Very Important People!!

Deixa un comentari

Avatar placeholder

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *