Tonet Bové Martí – Cervià de les Garrigues, 3 de maig del 1929

L’home fa anys i anys que canvia el paisatge, sobretot en l’agricultura. El Tonet Manina ha sortit de casa com cada matí amb la mateixa il·lusió de cada dia.  Amb el tractor enfila la carretera de les Borges, tomba cap a la de Castelldans, quan se li apareix el tossal de sant Blai torna a tombar i fins als Plans, allí hi ha el tros de terra familiar que conrea. El que eren costers,  el seu pare ajudat pels dos fills ho van convertir en bancals, encara els hi va quedar un coster ple de pins que no van poder.  Els marges fets amb la col·laboració de l’Alberto de cal Salvadoret i el Lluís Romeu, bescanviaven les hores de treball, ells els ajudaven amb els marges i el Tonet i el seu pare llauraven per ells, parlem dels anys 40 enfilant els 50. Aprofitaven els dies que no es podia treballar per anar preparant la pedra, desemboscar, marcar camins. Aquells anys la seva feina la realitzaven molt a mà, ajudats per la mula o el matxo a qui calia cuidar. Adobs els que hi havia a l’estable, el guano i el nitrat de Xile fins a la dècada del 20 no van arribar a Catalunya i la mecanització van anar arribant. A poc a poc es necessitava menys gent per fer les feines al camp, quan va poder comprar un tractor ho va fer (l’any 1971 a Catalunya n’hi havia 39.256, segons dades estadístiques). Els olivers i ametllers són els arbres més abundosos al seu tros. L’arribada de l’aigua, el reg als Plans,  ha fet canviar la manera tradicional de plantar.  Ara prepara uns bancals per plantar ametllers de nova generació, plantats a sis o set metres entre ells.  Amb la pala i el tractor va aplanant els bancals i els ribassos, per deixar un sòl apte pel conreu modern, segurament els primers ametllers i olivers plantats els van regar amb un cantiret d’aigua.

Espectador i participant en la majoria d’aconteixements i canvis que s’han succeït al llarg del segle XX de la vida pagesa, el jornal per mesurar i les quarteres per la capacitat, de la mula i el carro al tractor. El món sempre canvia, la vida de cada dia es va transformant, no vivim en un món estàtic. Avui hem fet un viatge en el temps per aprendre a viatjar per aquests universos paral·lels, amb un calendari marcat pel ritme estacional, amb mil feines per assegurar el benestar de la família. Com calia reservar temps per altres tasques va ser jugador de futbol de jovenet, jugava de mig.

1951-Equip de futbol

Pepito Balañá; Miquel Montañola-cal Riteta; Miquel-cal Xero; Josep M. Rué-cal Ton de la Treseta; Tonet Bové-cal Manina; Sèguil. A baix nen David Niñá; Silvestre; Enrique Rubió (pare i fill); Ramonet-ca l’Anrodà; Eugenio-cal Capot; Isidro-ca la Trudes.

President de la cooperativa en diferents períodes, amb les seves dots a la segona reunió va unificar al voltant de la cooperativa a tots els pagesos productors, que operaven per diferents àmbits i molins. Bon ballador, casat amb la Roser han tingut un fill i amb el temps han acumulat néts i besnéts. Com si el temps no hagués passat continua amb la mateixa il·lusió.

Pels voltants,  les flors d’hipèric o de sant Joan anuncien que l’estiu es a prop, encara que avui ha sigut un matí una mica fred.

Cervià-Els Plans, 8 de juny del 2020

 

Josep M. Rué


0 comentaris

Deixa un comentari

Avatar placeholder

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *