Durant el transcurs de la Festa de l’Oli 2019, celebrada el 8 de desembre del 2019,  la Cooperativa Camp de Cervià amb tres ponents, ha fet la presentació de l’oli Besses:
La Dra. Barahona, directora de la Clínica de nutrició que porta el seu nom a Lleida, ha fet una presentació de la història i les virtuts de l’oli en el marc de la dieta mediterrània per la nostra salut, i una petita incidència en la gastronomia. Ens ha parlat d’àcids grassos; vitamina E, Fitosterols; compostos fenòlics i clorofil·la.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Enric Dalmau, president de la cooperativa i de la DOP Garrigues, ha començat la seva presentació agraint a la dra Barahona la seva conferència al voltant de les virtuts de l’oli, necessària en aquests moments d’ofertes, preus a la baixa, competència a les grans superfícies. A continuació el visionat del vídeo de presentació de l’oli, obra de Damià Alentorn, que ens ha situat a les Besses. Seguint recordant el lloc d’on pren nom aquest oli, un espai molt estimat per tots el cervianencs, recordant la seva “llegenda”. Malauradament desprès de la darrera riuada ha sofert una transformació paisatgística que la deixat irreconeixible. Ha parlat d’un oli de qualitat Premium Verge extra. Amb una acurat disseny d’envàs de vidre negre de 50 cl. complementat amb una caixa de cartó, representa un salt qualitatiu en la gama d’olis que ofereix la cooperativa, es vendrà a 10€ unitat. Amb olives de tres finques de reg,  recol·lectades i moltes el mateix dia, això li confereix les qualitats que després la Pilar Pardell ens ajudarà a descobrir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pilar Pardell del Panell de Tast
Les aromes de l’oli Besses
L’aroma d’aquest oli quan l’hem començat a posar a les copes de tast, ja ens dóna les pistes sobre la seva qualitat, a mesura que els tastadors comencen a escalfar la copa blava tapada amb el vidre de rellotge, a les seves mans la Pilar ens introdueix en el món del tast professional d’olis, un suc de fruita natural amb totes les seves propietats, una riquesa que ens ha d’ensenyar a valorar. Comença la valoració olfactiva dels aromes que es desprenen, hem de descobrir el fruitat d’oliva, un dels primers atributs que el trobem al nas, i després l’amarg i el picant que el trobem en boca, lligats als antioxidants naturals que té l’oliva fresca. Remenar l’oli per les parets i fiquem el nas a la copa i fem una valoració olfactiva, un aroma fresc d’oliva d’una intensitat mitjana alta, una segona aproximació a l’olfacte ens recordarà un aroma d’ametlla o ametlló, fulla d’oliver. L’oliva, terra, varietat, i manera de fer, factors importants a l’hora de valorar, les aromes complementàries com la fulla d’oliver, la carxofa ens ajuden a descriure i gaudir d’aquest oli, i enriqueixen aquest suc de fruita i ens demana convertir-nos en prescriptors d’aquest oli.
El tast en boca, començant per la punta de la llengua per descobrir la seva dolçor, a continuació repartir-lo per tota la llengua i notar l’amarg i el picant, trobar la seva astringència que ens recorda l’oliva verda, l’ametlla verda, la fulla d’oliver i carxofa. Finalment empassant-lo amb una mica d’aire i notar a la gola el picant, una sensació tàctil. Un oli rodó amb tots els aromes persistents sense defectes, representatiu de l’anyada i el saber fer. Un oli que té uns atributs lleugerament alts.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Les autoritats presents han fet us de la paraula durant el decurs de l’acte: Enric Dalmau President de la Cooperativa, Jaume Setó President del Consell Comarcal de les Garrigues, Carles Gibert diputat de la Diputació de Lleida i alcalde de la Granadella i Mercè Rubió alcaldessa de Cervià.

Categories: Uncategorized

0 comentaris

Deixa un comentari

Avatar placeholder

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *